- Μουσείο Μπουμπουλίνας
- Το μουσείο της θρυλικής ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας λειτουργεί από το 1991 στο αρχοντικό της κοντά στο λιμάνι των Σπετσών, υπό τη διεύθυνση του απογόνου της Φίλιππου Δεμερτζή-Μπούμπουλη.
Στις τέσσερις αίθουσες του πρώτου ορόφου του παλιού αρχοντικού εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα της ναυάρχου του απελευθερωτικού πολέμου, καθώς και ντοκουμέντα γύρω από τη γενναία δράση της.
Από τη συλλογή των όπλων ξεχωρίζει η χρυσοποίκιλτη πιστόλα της και ένα μογγολικό ξίφος μέσα σε σκαλιστή δερμάτινη θήκη, δώρο του τσάρου Αλέξανδρου του Α’, ενώ από τα προσωπικά της αντικείμενα η μεταξωτή και κεντημένη με χρυσό και ασήμι μαντίλα της.
Το τελευταίο απόκτημα του μουσείου, ένα ξύλινο μοντέλο της κορβέτας Αγαμέμνονας, που ήταν η ναυαρχίδα του στόλου της ηρωίδας, και το εντυπωσιακό χρηματοκιβώτιο του ίδιου πλοίου σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή σας, καθώς και η επίπλωση του 18ου και 19ου αι., που προέρχεται ως επί το πλείστον από το εξωτερικό. Εντυπωσιακό είναι επίσης και το ξυλόγλυπτο ταβάνι της μεγάλης σάλας του αρχοντικού, το οποίο προέρχεται από τη Φλωρεντία.
Στο μουσείο εκτίθεται επίσης μια συλλογή από μεταβυζαντινές εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει η εικόνα του Αγίου Νικολάου σε ξυλόγλυπτο πλαίσιο των αρχών του 19ου αι., μια συλλογή σπάνιων βιβλίων του 17ου, 18ου και 19ου αι., μία συλλογή από πορσελάνες, η οποία περιλαμβάνει και δύο πιάτα της κινεζικής δυναστείας των Μινγκ του 17ου αι., και έγγραφα από την εποχή της Επανάστασης. Κεντήματα, μινιατούρες, καθρέφτες και άλλα αντικείμενα τέχνης συμπληρώνουν τη συλλογή αυτού του όμορφου ιδιωτικού μουσείου.
Τέλος, μπορείτε να δείτε μία προσωπογραφία της ηρωίδας από τον Σπύρο Προσαλέντη, μία επιχρωματισμένη χαλκογραφία του Friedel, παλιούς χάρτες, δύο πίνακες και σκίτσα του Γεωργίου Ροϊλού, και το αντίγραφο του γνωστού πίνακα μεγάλων διαστάσεων του vοn Hess με την Μπουμπουλίνα να δίνει οδηγίες στους άντρες της κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Ναυπλίου.
Η επίσκεψη στο μουσείο συνοδεύεται από ξενάγηση που διαρκεί σαράντα περίπου λεπτά, η οποία αρχίζει με την εξιστόρηση της ζωής και της δράσης της Μπουμπουλίνας. Oι ξεναγήσεις γίνονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ για αλλοδαπούς που δε μιλούν αγγλικά υπάρχουν φυλλάδια με την ιστορία της ηρωίδας σε άλλες έξι ευρωπαϊκές γλώσσες.
Η Μπουμπουλίνα, σε επιχρωματισμένη χαλκογραφία του Friedel (Μουσείο Μπουμπουλίνας).
Γενική άποψη της μεγάλης σάλας του αρχοντικού της Μπουμπουλίνας, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
Dictionary of Greek. 2013.